1. In de voetsporen van Escher

Een unieke, interactieve en steeds ontwikkelende app, die voor alle soorten bezoekers inspirerende elementen heeft.

“Met het gezin loop je door het sfeervolle centrum van Baarn. Zowel
je zoon en dochter als jijzelf hebben de App ‘In de voetsporen van MC Escher’ gedownload. De kinderen rennen vooruit naar het volgende punt en al snel haal je ze in en zie je dat ze het kunstwerk Bélvèdere van MC Escher hebben gevonden dat je met behulp van de App virtueel kan bekijken. Ze lopen er al lachend en speurend met hun telefoon omheen om de code te vinden die hen verder helpt in de Escher Game. Je bekijkt het kunstwerk zelf in de
‘info’ stand van de App en krijgt allerlei interessante informatie over het leven en werk van deze beroemde kunstenaar.

Als de kinderen zijn uitgepuzzeld
op deze plek – geweldig dat ze zo spelenderwijs zoveel over kunst leren! – lopen jullie verder naar de volgende locatie, waar weer een bijzonder kunstwerk op een verrassende manier bekeken kan worden…”

“Wandelend over het pad tussen kerk en gemeentehuis kom je een abstract en plat kunstobject tegen, bestaande uit twee rechthoeken, twee kaders die elkaar overlappen en zo een derde kader vormen, die het zicht naar de volgende plek in de route inkadert, de Pekingtuin.

Maar, als je dichterbij komt en wat om het object heen loopt, veranderen de platte rechthoeken in een drie-dimensionale kubus, ook wel ‘het gekke kratje’ genoemd, wat een detail is uit het bekende werk van Escher, De Belvédère. Een typisch voorbeeld van optische illusie waar Escher zo goed in was. Evenals het bouwwerk op de Belvédère zelf waar de achterkolommen ineens voorkolommen worden en vice versa.

Loop nog eens om het object heen en verwonder je over het feit dat er louter op een enkel vast punt er een drie-dimensionale kubus te zien is, en op elke andere positie die je rondom het object aanneemt niet. Dit is optische illusie.

Met het zicht op de Pekingtuin ingekaderd, vervolgen wij onze route richting dit park der landschappelijke illusie.”

All M.C. Escher works copyright © The M.C. Escher Company B.V. -Baarn-Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

“Alleen zij die het absurde willen benaderen zullen het onmogelijke bereiken.”

M.C. Escher

Initiatieven

Escher in Baarn bestaat uit een drietal initiatieven, die onderling samenhangen, en zich in de tijd ontwikkelen. Dat maakt het enerzijds tot een collectief project. Anderzijds heeft het ook het karakter van een beweging; van groeiende zichtbaarheid van Escher in Baarn; van groeiende effecten voor de Baarnse en regionale economie; van groeiend nationaal en internationaal belang.