Escherrotonde

Published On: 5 oktober 2023

In Baarn zijn verschillende werken van en over Escher te zien. De Escherrotonde is mogelijk de bekendste.

Op initiatief van Jan Nijhof en W.F. Veldhuysen werd de houtgravure “Concentrische Schillen” (1953) vertaald naar roestvrijstaal, met een diameter van zes meter. Op 3 oktober 1998 (25 jaar geleden) onthulden Commissaris van de koningin en de burgemeester het kunstwerk, ter gelegenheid van Eschers honderdste geboortejaar.

Burgemeester Wolterink-Oremus sprak: “Baarn is betoverd door Escher en Escher heeft zich door Baarn laten inspireren.”

In 2022 stond een kleurenversie van dit werk op de nieuwjaarskaart van de gemeente Baarn.

De Stichting Baarn / Escher werkt aan een leerzame wandelapp met game over Maurits Escher. Van 1941 tot 1970 woonde en werkte Escher in Baarn. Hij staat nummer 5 op de lijst van meest bekende kunstenaars uit Nederland.